Als je last hebt van incontinentie hoor je vaak dat je bekkenbodemspier oefeningen moet doen. Maar waarom eigenlijk? Dat leggen we in deze blog uit!
De bekkenbodem
Het bekken bestaat uit botten en bevindt zich in het onderste gedeelte van de romp. De bekkenbodem bestaat uit de spieren die de onderkant van de buikholte afsluiten. Deze spieren ondersteunen de organen in de buikholte en houden deze op hun plaats. Bij vrouwen zijn dit oa. de vagina, blaas, de plasbuis en de baarmoeder. De bekkenbodem heeft drie openingen: de plasbuis, de vagina en het laatste gedeelte van de dikke darm.
Wanneer is trainen van de bekkenbodem handig?
Trainen van de bekkenbodem is zowel bij inspanningsincontinentie als aandragsincontinentie nuttig. Weet je niet van welk soort incontinentie je last hebt? Lees dan eerst deze blog!
Bij inspanningsincontinentie wordt ookwel stressincontinentie genoemd. Je verliest dan urine bij bepaalde bewegingen. Zoals, lachen, niezen, springen, hoesten, tillen etc. Bij deze bewegingen span je je buikspieren aan, waardoor de druk in je buikholte toeneemt. Hierdoor wordt de urine ongewenst uit de blaas geperst. Het gaat bij inspanningincontinentie alleen om urineverlies tijdens bewegingen.
Bij aandrangsincontinentie voel je plotseling een sterke aandrang om te plassen . Deze plotselingen aandrang kan bijvoorbeeld ontstaan als u bijvoorbeeld water hoort stromen of een bepaalde beweging maakt. De hoeveelheid urine die je verliest kan verschillen, soms de hele blaas inhoud en soms maar een paar druppeltjes.
Is de leeftijd belangrijk bij het trainen van de bekkenbodem?
De leeftijd heeft geen invloed. Op alle leeftijden kan je je bekkenbodem oefenen!
Wat is het doel van bekkenbodemspier training?
De bekkenbodemspier oefeningen zijn bijna altijd aangespannen. Hierdoor blijft je plasbuis afgesloten. Als je plast ontspan je de spieren van de bekkenbodem. Met als gevolg dat de plasbuis open gaat.
Het doel van het trainen van de bekkenbodemspier is leren bewust deze spier aan te spannen. Dit sluit de plasbuis af, zodat je niet ongewenst urine verliest.
Benieuwd hoe je bekkenbodemspier oefeningen doet? Lees dan de blog: Bekken bodemoefeningen doe je zo!
In de tussentijd comfortabel incontinentie ondergoed dragen?