Wat is urineverlies precies?
Urineverlies wil zeggen dat je regelmatig ongewenst urine verliest. Het woord kan aardig uiteen lopen en is per vrouw verschillend. De frequentie en mate kan verschillend zijn. Bij de een heeft er een paar keer per maand last van en de ander elke dag of voortdurend. Het kan gaan over enkele druppels, kleine scheutjes of scheuten.
Verschillende benamingen urineverlies
Er zijn heel veel verschillende namen voor urineverlies. Incontinentie voor urine, urine-incontinentie, of gewoon incontinentie. Een letterlijke vertaling van incontinentie is het niet kunnen ophouden van urine.
Lichamelijk ongemak, of meer?
Ongewenst urineverlies heeft voor veel vrouwen invloed op het dagelijks leven. Je let of er wel een toilet in de buurt is als je ergens heen gaat, je past je kleding aan en/of je vindt sporten vervelender en gaat minder vaak. Herkenbaar?
Wat kun je doen als je last hebt van urineverlies?
Misschien schaam je je er wel voor, maar je bent echt niet de enige. Zo’ n 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met urineverlies. Jong en oud! Een bewezen effectieve manier om urineverlies te verminderen is bekkenbodemspier oefeningen. Maak bijvoorbeeld een afspraak bij de bekkenbodem specialist. Of ga naar de huisarts, je krijgt dan voorlichting op welke manieren je nog meer geholpen kunt worden.
Welke materialen kan ik dragen als ik last heb van urineverlies?
Er zijn verschillende materialen die je kan dragen als je last hebt van urineverlies. De meest bekende is de reguliere inlegger. Dit is een plakstrip die je in je onderbroek kan plakken, net als dat je doet bij maandverband. Een minder bekende, maar een steeds meer opkomend fenomeen is het wasbaar incontinentie ondergoed. Dit is normaal ondergoed maar dan met een textiele kruisje wat bestaat uit vier stoffen, ieder met een eigen functie. Het kruisje vangt urine op, lekt niet door en voelt droog aan. Je kan dus gewoon mooie slips blijven dragen! Het is een mooi alternatief op de wegwerp inlegger, het belandt in de wasmachine in plaats van in de prullenbak. Tevens zit het comfortabeler omdat het niet in je onderbroek schuift. Zo kun jij dus altijd veilig, mooi en comfortabel op pad, ondanks het verliezen van urine!