fbpx

✓ Bestelling 1-4 werkdagen in huis

✓ Gemaakt in de EU

✓ 2500+ tevreden klanten

✓ Gratis verzending boven 30,-

2 - 4 min. read
19 okt, 2021

Tijdens je zwangerschap veel moeten plassen? En soms ook per ongeluk ongewild urine verliezen? Niet ongewoon hoor! Veel vrouwen maken kennis met ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap, ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd.

Waarom krijg je last van ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap?

De oorzaak heeft vaak te maken met je bekkenbodem. Deze spieren zorgen er over het algemeen voor dat je je plas kunt ophouden.

Er zijn een aantal dingen aan de hand tijdens je zwangerschap:

  • Vaker plassen door het hormoon HCG
  • Verslapping van de bekkenbodem door progesteron
  • Extra druk op de bekkenbodem

Urineverlies eerste trimester: hormoon HCG

Pff ik moet alweer plassen! Herkenbaar? Het vaker moeten plassen tijdens de zwangerschap kan al bij de eerste vier weken van je zwangerschap voorkomen. Dit komt door de hormoonveranderingen in je lichaam. Door het hormoon hCG ontstaat er een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren. Waardoor je nieren sneller afvalstoffen gaan opruimen uit je bloed en deze in je urine terecht komen. Hierdoor moet je dus vaker plassen. Het kan zijn dat je tijdens deze fase al last hebt van urineverlies omdat je blaas vaker vol zit en je dit niet gewend bent. Ook groeit je baarmoeder waardoor er minder ruimte is voor je blaas.

Urineverlies tweede trimester: druk op bekkenbodem en hormoon progesteron

Door het groeien van de baarmoeder en het kindje neemt de druk op de baarmoeder toe. Hierdoor sluit de sluitspier minder goed, waardoor je mogelijk soms wat plas laat lopen. Daarbij komt dat tijdens je tweede trimester het hormoon progesteron wordt aangemaakt. Progesteron verandert de samenstelling van het bind en spierweefsel van je bekkenbodem.  Dit zorgt ervoor dat de bekkenbodem wordt verslapt.

Urineverlies derde trimester: druk bekkenbodem en toename progesteron

Je kindje gegroeid en oefent nog meer druk uit op je blaas en bekkenbodemspieren. Als je kindje indaalt, kan hierdoor het ongewilde urineverlies toenemen. Bovendien is de hoeveelheid progesteron in je bloed erg toegenomen. Na een niesbui kan dit er dan voor zorgen dat je onderbroek echt niet meer droog blijft!

Urineverlies: na de bevalling

Sorry dames, maar ook na de bevalling kan je last blijven houden van urineverlies. Je bekkenbodemspieren zijn verslapt en soms uitgerekt tijdens de bevalling. De spieren hebben tijd nodig om zich te herstellen van de bevalling. Mocht je langere tijd last houden van urineverlies na de bevalling, dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Er zijn namelijk effectieve methodes om urineverlies op te lossen!

Nee, je bent dus niet de enige met urineverlies!

Zoals je hierboven hebt gelezen is urineverlies helaas soms een gevolg van de zwangerschap. Zo’ n 50 -70 % van de zwangere vrouwen heeft hier tijdens de zwangerschap mee te maken.

Volcare wil vrouwen zelfverzekerd laten voelen, altijd en overal! Ook tijdens de zwangerschap. Bescherming biedt zekerheid. Er zijn verschillende soorten bescherming waaruit je kan kiezen. Voor veel vrouwen geeft het dragen van ons ondergoed een veilig maar bovenal ook een zelfverzekerd en mooi gevoel.

Geniet van je zwangerschap!

Liefs Volcare