fbpx

✓ Bestelling 1-4 werkdagen in huis

✓ Gemaakt in de EU

✓ 2500+ tevreden klanten

✓ Gratis verzending boven 30,-

3 - 4 min. read
07 jul, 2020

Stressincontinentie

Ongewild urineverlies tijdens een hevige lachbui met je vriendinnen? Tijdens het springen bij het concert van de vrienden van Amstel? Heb jij hier last van? Misschien heb je dan wel last van stressincontinentie of van een ander soort incontinentie, Lees vooral even door en vind je antwoord!

Het woord stressincontinentie heeft niks te maken met stress die je ervaart op je werk of tijdens een drukke week, het heeft dus niks te maken met psychische problemen. Het woord stress wordt gebruikt doordat drukverhoging in je blaas de stressfactor is van deze vorm van incontinentie.

Verschijnselen

Bij stressincontinentie is dat de sluitspier verslapt. Je sluitspier is tijdens drukverhoging op je buikholte niet in staat urine tegen te houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens hoesten, niezen of inspanning.

Niet getreurd

Heb jij last van stressincontinentie…. niet getreurd een effectieve manier om controle terug te krijgen zijn bekkenbodemspieroefeningen. Bekkenbodem spieroefeningen kun je gemakkelijk in je dagelijks leven toepassen tijdens het afwassen, voor het rode stoplicht of tijdens het ophangen van je was. Bekijk onze blog over bekkenbodemspieroefeningen.

Verschillende soorten incontinentie? Geen zorgen meer dankzij Volcare

Urge-incontinentie

Op een mooie zonnige dag tijdens een fietstocht plotselinge sterke aandrang om te plassen? Het gevoel dat op dat moment elke seconde telt? Op weg naar het toilet toch last van ongewild urineverlies? Wellicht heb je dan last van urge-incontinentie ook wel aandrangincontinentie genoemd. 

Verschijnselen

Vulling van de blaas geeft normaal aandrang om te plassen, maar bij urge-incontinentie is die drang opeens onhoudbaar. Urge-incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van aantasting van zenuwen die de blaas aansturen, door urineweginfecties of door stoffen die de baas irriteren, denk aan overmatig gebruik van koffie, alcohol, tabak. Ook verkeerde plasgewoontes kunnen een oorzaak zijn van de klachten.

Wat te doen

Het is goed om eerst de precieze oorzaak te weten van dit probleem. Raadpleeg je huisarts als je niet zeker weet wat er gaande is.

Het zou kunnen helpen om stoffen die je blaas irriteren te minderen, zoals het overmatig gebruik van alcohol of tabak. Stoppen met roken zou dus helemaal geen slecht idee zijn.

Blaastraining kan een effectieve manier zijn, hierbij kun je proberen elk uur wanneer je moet plassen, de urine steeds wat langer op te houden.

Pas je drinkgewoonten aan: drink water! Beperk koffie, thee, alcohol, zouthoudende dranken. Drink voldoende. Bij te weinig drinken wordt de blaas geprikkeld.

Overloopincontinentie  

Druppelsgewijs urineverlies? Sterke aandranggevoelens? Lees verder!

Bij overloopincontinentie is er ongewild urineverlies dat optreedt als gevolg van een overrekking van de blaasspier.

Verschijnselen

Kenmerkend symptomen zijn het continue druppelsgewijs urineverlies, de aanwezigheid van sterke aandranggevoelens en het optreden van onwillekeurige blaascontracties. Oorzaken van overloopincontinentie zijn veelal door aanwezigheid van een obstructie van de urinebuis, zoals bijvoorbeeld een vergrote prostaat, steen of tumor. Daarnaast kan er sprak zijn van een falend afsluitmechanisme of fistel die normale afvoer van urine bellemeren.

Last van incontinentie?

Raadpleeg vooral je huisarts voor meer informatie over soorten incontinentie, schaam je niet.
Het is een veel voorkomend probleem voor zowel mannen als vrouwen.

Geschreven door: Liselotte Volkers