fbpx

✓ Bestelling 1-4 werkdagen in huis

✓ Gemaakt in de EU

✓ 2500+ tevreden klanten

✓ Gratis verzending boven 30,-

2 - 3 min. read
23 nov, 2021

Stemming tijdens je menstruatie

Je voelt jezelf al wat prikkelbaarder worden, je bent eerder gefrustreerd en je voelt je gewoon even k*t. Grote kans dat je menstruatieweek op je staat te wachten! Maar hoe komt het eigenlijk dat je je zo voelt?

Menstruatie en je hormonen

Stemming voor en tijdens je menstruatie heb je niet altijd in de hand. Zo’n 50% van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van stemmingswisselingen in de dagen voorafgaand en tijdens de menstruatie. We mogen dit de schuld geven aan onze hormonen. Tijdens je cyclus veranderen hormonen en maken je gevoeliger voor spanning en prikkels. Er zijn verschillende hormonen die een rol spelen voor en tijdens de menstruatie.

Wat gebeurt er met de hormonen voor en tijdens de menstruatie?

Hormonen en je menstruatie kun je niet los van elkaar zien. Hormonen reguleren je menstruatiecyclus. Hormonen hebben een tal van eigenschappen, voor nu gaan we in op de invloed van hormonen op de stemming. Je hormonen schommelen en daardoor kun je stemmingswisselingen ervaren.

Twee weken voor je menstruatie daalt het hormoon oestrogeen en neemt progesteron toe. Oestrogeen zorgt over het algemeen voor een positief gevoel en dat je beter om kunt gaan met stress. Het is daarom ook te verklaren dat je wat meer ‘down’ en labiel kunt voelen de weken voor je menstruatie, dit omdat het oestrogeen gehalte aan het dalen is. Progesteron gaat de effecten van oestrogeen tegen. Progesteron neemt toe voor je menstruatie. Waar oestrogeen een stimulerend hormoon is, is progesteron een kalmerend hormoon. Dit zorg ervoor dat je juist thuis lekker wilt chillen op de bank met een tijdschrift. Herkenbaar?

Iedere vrouw heeft een andere gevoeligheid voor verschillende hormonen. Wat hierboven staat beschreven is een ‘gemiddelde’, waar niet alle vrouwen zich in kunnen vinden. Natuurlijk beïnvloeden naast hormonen ook het eetpatroon, stress, gezondheid, beweging en privé-leven hoe je je voelt.

Hopelijk ben je weer wat meer te weten gekomen hoe je hormonen je stemming beïnvloeden. Als je de volgende keer languit op de bank ligt rondom je menstruatieperiode kan je het progesteron gehalte dus de schuld geven ;)