fbpx

✓ Bestelling 1-4 werkdagen in huis

✓ Gemaakt in de EU

✓ 2500+ tevreden klanten

✓ Gratis verzending boven 30,-

2 - 3 min. read
08 jul, 2020

Wat is blaastraining?

Blaastraining is een actieplan wat door artsen wordt aanbevolen bij incontinentie. Het is een vorm van gedragstherapie die werkt om je wc-momenten te veranderen. Het té vaak naar de wc gaan kan een cognitieve gewoonte zijn. Dit kan schadelijk zijn en kan leiden tot een overactieve blaas die denkt dat het vaker moet gaan dan het echt moet. Het omgekeerde hiervan is een onder actieve blaas, die niet vaak genoeg gaat of een volledige leegte vrijgeeft- dit alles kan worden verholpen door blaastraining. Blaastraining kan helpen om de tijd tussen twee toiletbezoeken te verlengen, de blaasinhoud te vergroten en het gevoel van aandrag te controleren wanneer je blaas onnodig samentrekt. Bij blaastraining gaat het voornamelijk om de signalen van je blaas te begrijpen.

Elk persoon is anders en daarom zal wat als ‘normaal’ wordt beschouwd variëren. Over het algemeen urineren volwassenen tussen de vier en acht keer per dag, maar zelfs dit kan abnormaal of afwijkend zijn. Je arts kan aanbevelen hoe je het beste om kan gaan met blaastraining. Voordat je aan blaastraining begint is het van belang dat de arts heeft uitgesloten dat je geen blaasontsteking hebt. Maar om je een idee te geven hebben wij hieronder beschreven hoe het werkt.

Hoe werkt blaastraining?

Meestal zal je arts in eerste instantie aanbevelen om een blaastraining wekdagboek bij te houden. Hierin kan je bijhouden hoe vaak je de behoefte hebt om te gaan, hoe vaak je lekt en hoe vaak je gemiddeld daadwerkelijk naar de wc gaat. Is dit vaker dan iedere 2 tot 3 uur, dan kan je proberen de tijd tussen het plassen te verlengen. Verleng de tijd tussen twee wc-momenten met kleine stapjes.

Vervolgens wordt het dagboek bekeken door de arts. Deze kijkt hoe nu verder. Het kan zijn dat elke keer dat je behoefte voelt om te gaan, je 5- 10 minuten moet wachten. Als je normaal bijvoorbeeld om de 1.5 uur gaat verleg je nu de tijd tot 1.75 uur. Het dagboek kan je blijven gebruiken om wijzigingen of voortgang bij te houden. Verbeteringen zullen langzaam maar zeker plaatsvinden.

Als je het echt niet kan houden om te plassen, kun je echt wel een keer afwijken van het dagboek. Blijf volhouden en wees vriendelijk voor jezelf, veranderingen zullen niet op de ene op ander dag gebeuren! Blaastraining is een veilige manier om actief te werken aan controle over je blaas. Na verloop van tijd zou je minder naar de toilet moeten gaan en meer vloeistof in je blaas moeten kunnen houden. Lijkt jou dit een goede manier? Maak dan een afspraak bij de huisarts om blaastraining te bespreken.

Succes!

Geschreven door: Liselotte Volkers